ANJALA-SEURAN HISTORIAA

Kotiseutuyhdistyksen suunnittelukokous pidettiin Muhniemen Vuorelan talossa syksyllä 1983. Varsinainen perustava kokous pidettiin Anjalan Säästöpankin kerhohuoneessa 13.11.1983. Paikalla oli 18 henkeä. Järjestösihteeri Juhani Railo Suomen Kotiseutuliitosta selvitti järjestön tarkoitusta ja käytännön toimenpiteitä. Tauno Porkka Sippolan Kotiseutuyhdistyksestä kertoi kokemuksiaan yhdistyksensä pitkäaikaisena puheenjohtajana.

Vilkkaan keskustelun tuloksena päätettiin yksimielisesti perustaa kotiseutuyhdistys, jonka nimeksi valittiin Anjala-Seura, toimialueenaan entinen Anjalan kunta. Hyväksyttiin säännöiksi kotiseutuyhdistysten mallisäännöt. Päätettiin myös liittyä Suomen Kotiseutuliittoon. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Hannu Vuorela ja johtokunnan jäseniksi Aila Kohtaniemi, Kirsti Hernesaho, Sinikka Tommola, Orvokki Ahokas, Hannu Varjola, Jorma Kiviranta, Erkki Rika ja Reino Tienaho.

Yhdistyksen tarkoituksena on ollut sääntöjensä mukaan työskennellä toimialueensa sivistyksellisten, sosiaalisten ja taloudellisten olojen kehittämiseksi ja viihtyvyyden lisäämiseksi, paikalliset erityispiirteet huomioiden. Seura on toimeenpannut juhlia, näyttelyitä ja työnäytöksiä alkuvuosista lähtien. Seura vuokrasi Ranta-Pukin vanhat kestikievari- ja maatilarakennukset, joissa ryhtyi tekemään talkoilla kunnostustöitä ja pitämään talomuseota. Museon avajaisjumalanpalvelus ja vihkiäisjuhla talomuseon pihalla pidettiin 13.7.1986. Museossa on vanhaa kestikievarikalustoa sekä vaihtuvia näyttelyteemoja. Ulkorakennuksissa on esillä menneen ajan maatalouskalustoa. Museopäällikköinä ovat toimineet Sinikka Tommola, Jorma Kiviranta ja Seppo Pukki sekä talkoopäällikköinä Jaakko Heinonen ja Ensio Töttö.

Museo on ollut yleisölle avoinna kesäisin kolmisen kuukautta, tilauksesta muulloinkin. Seura on osallistunut kaupungin kotiseutukierroskohteiden järjestämiseen toimialueellaan. Seuran toimesta on kotiseudulta arkistoitu ja nauhoitettu runsaasti varsinkin vanhempien kertojien kansanperinnetietoutta. Seura on ottanut myös kantaa paikallisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Johtokuntaan on pyritty valitsemaan jäsenet toimialueen eri kylistä ja tapahtumia ja kokouksia on pidetty toimialueen eri puolilla.

Kesäkonsertteihin on kaupungin tuella saatu korkeatasoisia muusikoita. 90-luvun lopulla konserteissa ovat esiintyneet Viron Festivaallorkesteri, laulusolisteinaan Tallinnan ykkössolisteihin kuuluvat Liina Saari, Uku Joller ja Mati Kyrts, laulutaiteilijat Anu Hälvä ja Marjatta Airas, säestäjänään Jouni Somero, sekä kouvolalainen Sonus-kuoro Pekka Ainalin johdolla.

Suvi-illan korsertteja

Puheenjohtajat: Hannu Vuorela, Jorma Kiviranta ja Tapani Hohti.
Sihteerit: Aila Kohtaniemi, Tarja Varjola, Eila Rosenberg, Päivi Ala-Krekola, Nora Salomaa-Sipilä, Kaisa Kuoppamäki, Ossi Vanhala ja Olli Hytönen.
Rahastonhoitajat: Sakari Aittoniemi, Kristiina Ahola, Kyllikki Tillström ja Tapani Hohti.