Hankkeen lopputapahtuma


Ranta-Pukin Kievarimuseolla 9.9.2006 klo 12.00

Tilaisuus on alkamassa ja kuulumisia vaihtamassa Timo Heikkilä, Heikki Pykälistö, Kaleva Anttila, Marjatta Pykälistö ja Tapani Hohti.

Tilaisuuden avasi seuran puheenjohtaja Tapani Hohti ja toivotti vieraat tervetulleiksi. Puheessaan hän käsitteli hankkeen eri vaiheita, sen historiaa ja kuinka tähän on kolmen vuoden aikana tultu. Erityiskiitokset saivat hankkeen tukijat ja aktiivinen talkooryhmä, joita ilman hanketta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa.

Anjalankosken kaupungin tervehdyksen toi kaupunginsihteeri Jari Niemelä. Hän toi esille kolmannen sektorin osuuden paikallisen historian ja perinteen tallentamisessa, josta hanke on hyvä esimerkki.

Kymijoen Osuuspankin, joka on hankkeen päätukija, tervehdyksen toi toimitusjohtaja Pekka Raivisto. Hän piti tärkeänä, että pankki on mukana paikallisen perinteen ylläpitämisessä ja paikallisessa kehittämistyössä.

Helena Berg ja Eero Kupias esittivät fiktiivisen näytöksen elämästä vanhalla Ranta-Pukilla. Kuvaelmassa tuli elävästi esille vanha Anjalan murre ja sananparret.

Yleisöä oli päivätilaisuudessa noin 100 henkeä, joka pidettiin vanhassa navetassa sään epäkakaudesta johtuen.

Tilaisuuden päätteeksi oli tarjolla kakkukahvit.

Illalla klo 21.00 oli Kymijoella "Tuli- ja Vesi" -esitys, jonka oli suunnitellut ja toteuttanut Seppo Pukki. Esitystä seurasi noin 1500 henkilöä, joka on paikallisesti varsin paljon. Esityksestä pyritään saamaan videota sivuille.

Juha Eerikäinen, Kouvolan Sanomat

Kun työt Ranta-Pukin kievarimuseolla Anjalassa aloitettiin, tiedettiin liikuttavan Anjala-Seuran suorituskyvyn äärirajoilla. Kolmivuotisen kehittämishankkeen kustannusarvio oli lähes 136 000 euroa. Talkoovoimin kaikesta on selvitty, tästä on hyvä jatkaa, totesi seuran puheenjohtaja, kunnallisneuvos Tapani Hohti hankkeen päätöstilaisuudessa.

Ranta-Pukin kievarimuseo Anjalan lauttarannassa on nyt hieno kokonaisuus. Tapani Hohti totesi, että museon ylläpitäminen istuu hyvin kotiseutuyhdistyksen toimenkuvaan. Tällainenhan on perinteen vaalimista parhaimmillaan, vaikkakin taloudellisesti raskasta.

Rakennukset yhä omilla paikoillaan
Ranta-Pukin kievarimuseo on liittynyt Anjala-Seuran toimintaan 1980-luvun alkuvuosista lähtien. Rakennusryhmä edustaa Hohdin mukaan 1800-luvun lopun tyypillistä talonpoikaisrakentamista ja on osa arvokasta perinnemaisemaa.

Museona kokonaisuuden arvoa nostaa se, että rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Myös esineistöä on jätetty paikalleen ja sitä on kerätty vuosien saatossa lisää. Rakennuksia on kunnostettu talkoovoimin, Hohti kertoi.

Hyvät kumppanit ovat tukeneet
Museoalue oli ensin vuokralla Ritva Pukilta. Anjala-Seura osti kokonaisuuden omakseen 2001. Rahoitus järjestyi Anjalankosken kaupungin, Kymijoen Osuuspankin, Anjalankosken Säästöpankkisäätiön ja Regina-säätiön avulla.

Rakennusten rappeutumisen estämiseksi aloitettiin selvittelyt Leader-rahoituksen saamiseksi kehittämishankkeeseen. Rahoituspäätös saatiin TE-keskuksesta 2004. Kustannusarvio oli vajaat 136 000 euroa, josta julkisen rahoituksen osuus oli noin 84 000 euroa.

Seuran kustannusosuudesta puolet voitiin hoitaa talkootyöllä, jolloin omarahoitusosuudeksi jäi 26 000 euroa. Tämä vaikutti Hohdin mukaan hankalalta paikalta, mutta Kymijoen Osuuspankki tuli talkoisiin mukaan ja lahjoitti juhlavuotensa kunniaksi 20 000 euroa hankkeelle. Kymenlaakson Sähkö ja Rakennus-Varte tulivat myös mukaan.

Pieni, mutta sitkeä joukko
Talkoojoukko oli pieni, mutta sitkeä. Talkoopäälliköt Seppo Pukki ja Timo Setälä voivat iloita ryhmästään, josta löytyi osaajia ensimmäisten lauttapuiden kaadosta eilisen loppuhuipennuksen järjestelyihin asti, Hohti totesi.

Hankkeen aikana on tehty paljon. Museorakennuksia on kunnostettu ja varsinkin vanhassa navetassa töitä on riittänyt. Jokilautta rakennettiin ja sillä on kuljetettu ihmisiä Kymijoen kauniissa maisemissa. Teemapäiviä on museolla pidetty ja on käyty tutustumassa maan muihin vastaaviin kohteisiin. Myös perinnetietoa on tallennettu cd-levyille ja dvd-muotoon.

Hankkeen päättäjäispäivän iltana nähtiin Kymijoella spektaakkeli Tuli ja Vesi. Lautta ja seitsemän venettä seilasivat joella 40 soihdun valaisemana. Rannoilla soihtuja paloi 20. Ilotulitus kruunasi Anjala-Seuran juhlapäivän.