UUSI ELÄMÄ VANHALLE NAVETALLE


Ranta-Pukin Kievarimuseon 120-vuotias navetta Anjalassa kokee muodonmuutoksen, eläintensuojasta juhlien pitopaikaksi. Keväällä 11-22.4.2005 navetasta korjattiin perustukset ja lattia.

Nyt parhaillaan käynnissä olevalla hirsirakenteiden korjauskurssilla nostetaan painuneet seinät ja suoristetaan ne. Navetan takaseinällä sijainneiden sikalan ja kanalan tilalle rakennetaan vielä leveä ovi ja ikkuna-aukko.

Anjalan maa-ja metsätalousoppilaitoksen järjestämän kurssin ohjaaja Wiljam Nokelainen sanoo, että rakennus saatetaan siihen kuntoon, etteivät vauriot enää Iisäänny.

Navetan vintin rakenteita on vahvistettu. Kattoa on nostettu viidellä tunkilla toistakymmentä senttiä ylöspäin niin, että harjahirsi saadaan jälleen suoraan. Seiniä on vahvistettu ja suoristettu. Navetan hirret ovat pääosin tervettä tavaraa. Nokelaisen mukaan navetan seinäosat ovat harvinaisen pitkiä, jopa 12 metrin pituisia ja ne ovat hyvin kestäneet ajan rasitusta. Seiniä tuetaan pilareilla, kiristetään ja taotaan, jolloin ne ajan kanssa suoristuvat.

Takaseinä oli kallistunut noin 20 senttimetriä ennen korjausta. Seinän lahonneet hirret on irroitettu pois ja jäljelle jääneet on nostettu ylös.

Alaosan lahonneet hirret korvataan uusilla hirsillä. Kokonaista hirttä ei lahon takia tarvitse uusia vaan korjataan lahonneet kohdat.

Suurin osa työstä on vanhojen hirsien uusimista. Olennaista työssä on myös rakennuksen ryhdikkyyden parantaminen, kertoo Nokelainen.

NAVETTA HYVÄ HARJOITUSKOHDE
Sekä Nokelainen, että puolenkymmentä kurssille osallistunutta ovat tyytyväisiä Anjala-Seuran luovuttamaan harjoituskohteeseen. Jokainen rakennus on erilailla tehty ja jokaisesta kohteesta oppii jotain uutta itsekin sanoo Nokelainen.

Kursseille osallistuneet ovat aiemminkin opiskelleet hirsirakentamista ja jokaisella on vastaavia projekteja tiedossa myös kotona.

Kotitalossa on pari hirttä, jotka tulisi vaihtaa. Tulin tänne kysymään, pitäisikö rakennukseen puuttua vaiko ei, sanoo hartolalainen Reino Kantele.

Yksi kaveri on tehnyt hirsien kengityksiä ja hänet ottaisin työmaalle mestariksi, mutta täytyy myös itse tietää miten rakennus käyttäytyy, Kantele jatkaa.

Kanteleen mukaan navetta on hyvä harjoituskohde , vaikka ei asuinrakennus olekaan. Tänne kannatti lähteä, sillä oppia olen saanut paljon. Nyt on harkiten uskallettava käydä töihin käsiksi myös kotona, sanoo Kantele.

Kurssin ainoa nainen, Kirsti Porvari, kertoo että myös hänen kotoaan Sippolasta löytyisi remontoitavaa. Siellä olisi muuan autiotalo, mutta en tiedä, tuleeko sitä koskaan korjattua, sanoo Porvari.

Kaksi viikkoa kestävällä kurssilla navetalle tehtiin mitä ehdittiin. Ranta-Pukin talomuseohankkeen tulee olla valmiina vuoden 2006 loppuun mennessä.

Kesän 2007 suuri talkoorojekti, laipion uusiminen.