Anjalan Torppari vuonna 2019, Heikki Salmela

Vasemmalta vpj. Pentti Karhima, pj. Seppo Pietarila, esitelmän pitänyt Marja Salmijärvi ja Heikki Salmela. Arvonimi myönnettiin syyskokouksessa Anjalatalolla 26.11.

Anjalan Torppari vuonna 2018, Timo Setälä

Vasemmalta vpj. Pentti Karhima, Timo Setälä ja pj. Seppo Pietarila

(arvonimi myönnettiin jouluruokailun alkajaisiksi, musiikkia tilaisuudessa esitti Kaskimaan perhe: Ilja ja Saana, lapset Luukas Aava Usva ja Nooa)

Anjalan Torppari vuonna 2017, Tapio Huttunen

Vasemmalta vpj. Pentti Karhima, Tapio Huttunen ja pj. Seppo Pietarila

(arvonimi myönnettiin syyskokouksessa Anjalan paloasemalla)

Anjalan Torppari vuonna 2017, Ensio Töttö
Vasemmalta Ensio Töttö ja pj. Seppo Pietarila (arvonimi myönnettiin kevätkokouksessa Korven koululla)
Anjalan Torppari vuonna 2015, Kaija Peltola

Vasenmalta Heikki Salmela, Kaija Peltola, Erkki Hohti, pj. Seppo Pietarila ja vpj. Pentti Karhima

Kaija Peltola - arvonimi myönnettiin syyskokouksen alkajaisiksi 11.11.2015 Anjalan paloasemalla

Anjalan Torppari vuonna 2014, Maire Huttunen

Vasenmalta Maire Huttunen, Sirpa Maaranen, Toivo Maaranen, pj. Seppo Pietarila ja vpj. Pentti Karhima

Maire Huttunen - arvonimi myönnettiin syyskokouksen alkajaisiksi 5.11.2014 Anjalan paloasemalla

Anjalan Torppari vuonna 2013, Seppo Pukki

Anjalan Torppari vuonna 2012, Lauri Pietilä

Vasenmalta Lauri Pietilä, Tapio Huttunen, Tuula Salmela, pj. Seppo Pietarila ja vpj. Pentti Karhima

 

Lauri Pietilä

Lehtijuttu Laurista - juttu on ollut Keskilaaksossa tiistaina 13.11.2012.

Anjalan Torppari vuonna 2010, Ritva Pukki

Vasenmalta talkoopäällikkö Ensio Töttö, varapuheenjohtaja Seppo Pietarila, seuran puheenjohtaja Tapani Hohti ja Ritva Pukki.

 

Ritva Pukki

Lehtijuttu Ritvasta - juttu on ollut Keskilaaksossa tiistaina 30.11.2010.

Anjalan Torppari vuonna 2008, Timo Heikkilä

Vasenmalta Timo Heikkilä, seuran puheenjohtaja Tapani Hohti ja varapuheenjohtaja Timo Setälä.

 

Timo Heikkilä

Lehtijuttu Timosta

 

Anjalan Torppari vuonna 2007, Jaakko Heinonen

Vasemmalla seuran puheenjohtaja Tapani Hohti ja Jaakko Heinonen.

 

Talkoovoimistaan tunnetulle maanviljelijälle, nykyiselle eläkeläiselle Jaakko Heinoselle (78 v) on myönnetty Anjalan Torppari-arvonimi. Merkiksi arvonimestään Jaakko sai kunniakirjan ja nimilaatan taksvärkkisauvaan muiden arvonimiä saaneiden joukkoon. Taksvärkkisauva on nähtävillä Ranta-Pukin kievarimuseossa. Jaakko on ollut Anjala-Seuran johtokunnassa 1988-2003, eli lähes sen perustamisesta lähtien. Kotiseututyön ansiomerkin hän sai 2003. Lisäksi hän on tunnettu myös paikallisjärjestöissä, kuten Junkkarijärven kalastuskunnassa, Keski-Anjalan Maamiesseurassa ja Eläkeliiton Anjalankosken yhdistyksessä. Anjala-Seurassa hän toimi pitkään talkoopäällikkönä, jolloin hän teki mieluisia työreissuja talkoohengessä.

Ensimmäinen taisi olla Regina-koulun räystäiden korjaus ja Arrajoen aitan maalaus. Töitä olemme tehneet niin Wredebyssä kuin Ranta-Pukin kievarimuseossa. Vieläkin lähtisin innokkaana mukaan, mutta tämän ikäinen tuppaa olemaan nuorempien jaloissa, Anjalan Torppari naureskelee.

Talkootyöntekijöitä kaivataan


Jaakko harmittelee, että tänä päivänä talkootyöt ovat kaatumassa muutamien aktiivien harteille, keski-ikäiset eivät jouda työnteon ohella näihin hommiin. Ajatukset ovat enemmän materian hankinnassa kuin yhdessä tekemisessä, Jaakko miettii ja lisää, että jokilautan teossa tosin uusia valopilkkujakin oli mukana. Yhteisiä voimia tarvitaan jatkossakin, sillä Ranta-Pukin kievarimuseossa riittää tekemistä vielä seuraaville sukupolvillekin. Varsinkin kun EU-rahojen ja yhteistyökumppaneiden ansiosta museo on saatu hienoon kuntoon ja sen ylläpitäminen vaatii työtä.

Syntyperäinen anjalalainen


Jaakko on aivan syntyperäisiä anjalalaisia. Sukutilan juuret ovat syvällä historiassa, sillä Sundströmin torppa oli pystyssä kauniilla paikalla jo 1700-luvulta lähtien. Tämän torpan perustukset ovat nykyisenkin asuintalon pohjana.

Tällä hetkellä asuintalon toista puolta asuttaa Jaakon poika, Matti perheineen. Toisen puolen oloperästä, niin kuin hän itse sanoo, asuvat talon vanha isäntä Jaakko Sirkka-vaimonsa kanssa. Maanviljelijän työt Jaakko luovutti pojalleen parikymmentä vuotta sitten. Jaakon aikana tilalla oli porsastuotantoa, mutta nykyisin pojan leipä tulee metsäkoneyrittämisestä ja viljan viljelystä.

Omasta lähihistoriastaan Jaakolla on elettyjä ja kerrottuja tarinoita, juuri sitä kansanperinnettä, jota Anjala-Seurakin on kerännyt ja taltionut tuleville sukupolville. Samaa arvokasta perinnetietoa on myös Jaakon edellisenä päivänä harrastama tervanpolttokin. Kun ihminen tulee tiettyyn ikään, niin oman ja alueen historian tunteminen ja perinteen säilyttäminen saavat uutta merkitystä. Anjala-Seurassa on paljon muualta tulleita ja heitä alueen historia kiinnostaa.

Anjalan Torppari vuonna 2005, Jorma Kiviranta

Anjala-Seura myönsi liikkeenharjoittaja Jorma Kivirannalle Anjalan Torppari -arvonimen. Tunnustus myönnetään kotiseututyössä ja perinteen vaalimisessa kunnostautuneelle henkilölle. Ranta-Pukin Kievarimuseo on ollut Jormalle erityisen läheinen. Siitä ovat kertoneet ne lukemattomat talkootyötunnit, jotka hän on museon kehittämisen hyväksi tehnyt, totesi Anjala-Seuran puheenjohtaja Tapani Hohti. Anjalan Torpparin ulkoiset tunnukset, taksvärkkisauvan ja kunniakirjan vastaanottanut Kiviranta tunnusti, että arvonimi oli hänelle hienoinen yllätys. Olen tunnustuksesta erittäin kiitollinen. Ranta-Pukki on ollut tärkeä tehtävä, mutta ei mikään rasite, korosti Kiviranta. Kiviranta totesi, ettei ole varsinainen kotiseutuihminen, "mutta kun on Ranta-Pukille lähtenyt, sinne on pesiytynytkin." Hän ihaili myös Erkki Taskisen käsin veistämää puista taksvärkkisauvaa. Joka ainoa torpparin sauva on tehty käsin.

Jorma Kiviranta tarkastelee tyytyväisenä vasta saamaansa taksvärkkisauvaa.

 

Anjalan Torpparin -arvonimi myönnetään silloin, kun sopiva ehdokas löytyy. Ensimmäisen Torpparin arvonimen sai Anjalan historian kirjoittaja Eeva-Liisa Oksanen vuonna 1985. Kiviranta on kuudestoista torpparin tunnustuksen saanut henkilö.

Torpparitietoa

 

Anjalan Torppari -arvonimen ovat saaneet seuraavat henkilöt:

1.
1985
Oksanen Eeva-Liisa
2.
1986
Lukkari Viljam
3.
1987
Kuoppamäki Lauri
4.
1988
Raskinen Tauno
5.
1989
Pasila Martti
6.
1990
Leino Elli ja Leo
7.
1992
Hietakivi Hilkka
8.
1993
Heikkilä Onni
9.
1994
Lomperi Ella
10.
1995
Anttila Kaleva
11.
1996
Happonen Leo
12.
1997
Mattila Pentti
13.
1999
Heinilä Kyösti
14.
2000
Tommola Sinikka
15.
2003
Vuorela Hannu
16.
2005
Kiviranta Jorma
17.
2007
Heinonen Jaakko
18.
2008
Heikkilä Timo
19.
2010
Pukki Ritva
20.
2012 Pietilä Lauri
21.
2013 Pukki Seppo
22.
2014 Huttunen Maire
23.
2015 Peltola Kaija
24.
2017 Töttö Ensio
25.
2017 Huttunen Tapio
26.
2018 Setälä Timo
27.
2019 Salmela Heikki
Anjala-Seuran kokouksessa muistettiin myös tehtävästään luopunutta yhdistyksen pitkäaikaista tilintarkastajaa Leo Happosta, jolle ojennettiin yhdistyksen viiri.

Seuran puheenjohtaja Tapani Hohti on ojentanut seuran viirin Leo Happoselle.


Etualalla seuran veteraanijäsenet Leo Happonen ja Kaleva Anttila.

 

Kevätkokouksessa 1.4.2008 yhdistyksen viiri luovutettiin Lauri Pietilälle kiitollisuuden osoituksena ansiokkaasta talkootyöstä.

 

Anjalan paloasemalla pidetyssä syyskokouksessa 25.11.2010 seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Tapani Hohti jätti paikkansa ja hänelle ojennettiin kukat kiitospuheen kera.
Vasemmalta talkoopäällikkö Ensio Töttö, varapuheenjohtaja Seppo Pietarila, Tapani Hohti ja Marja-Liisa Ylöstalo.